Bohusläns fantastiska fjordlandskap

De flesta av oss som klättrar i Sverige har någon gång varit i Bohuslän. Om man inte har varit där så har man hört talas om alla de granitväggar som gömmer sig i detta mytomspunna landskap. Bohuslän har beskrivits av författare, musiker, poeter och konstnärer under flera sekel och anses av många som en av de vackraste platserna i världen. Från gränsen till Norge ner till Brofjorden (Lysekil) är hela kustlandskapet skyddat av riksintresset ”Obruten Kust”. Detta riksintresse är en av huvudanledningarna till att detta område har skonats från överexploatering. Mitt i detta unika natursköna område ligger majoriteten av de bästa klipporna i Bohuslän. Kombinationen av det vackra oexploaterade landskapet och den stora kvantiteten av klippor och den höga kvaliteten på graniten gör Bohuslän till ett av världens främsta tradklätterområden. Den högsta koncentrationen av klippor ligger mellan Gullmarsfjorden i söder till Bottnafjorden i norr.

Det tog mig många år av resande i världen innan jag insåg hur unikt detta fjordlandskap är som klätterområde. Kombinationen av kvantitet och kvalitet på ett så koncentrerat område saknar motstycke. Anmarscherna är korta och den stora mängden klippor gör att det sällan upplevs som att det är mycket folk på klippan trots att finns mycket klättrare i området även under högsäsong. Trots att det har klättrats i Bohuslän i över 50 år så hittas det och utvecklas fortfarande nya högkvalitativa klippor i området.

Den vackra naturen och den fina klättringen fick mig att köpa ett hus här för ca 13 år sedan. Då fanns det knappt några fastboende klättrare i området. Nu är det uppskattningsvis ca 100 klättrare som har flyttat hit permanent, och det kommer nya permanentboenden varje år. Utöver det är det många fler som bor här säsongsvis och ännu många fler som har sommarstugor i området.

Bakom mitt hus ligger Bottnaberget. Det är ett av områdets högsta toppar som sträcker knappt 160 meter över havet. Med en stigning på ca 130 höjdmeter från huset utgör den en perfekt träningsbacke för att hålla sig i form för vinterns skitouring. Jag besöker Bottnaberget minst 3 ggr i veckan, ibland varje dag. Härifrån kan man se hela detta mäktiga klätterområde med sina vackra kala granithällar på åstopparna och djup fjorddalar som mynnar ut i havet. Jag kan även se Preemraff med sina flamtorn och sina vindkraftverk (VKV) borta i horisonten. Första gången jag besökte Bottnaberget var Preemraffs VKV de enda som syntes från toppen. Nu 13 år senare kan jag se över 60 VKV om jag vänder blicken norrut. Det ser ut som ett domedagslandskap. Det lugn som vilade över detta vackra berglandskap är nu ersatt av ett industrilandskap där VKV är det dominerande inslaget. Majoriteten av dessa VKV har tillkommit de senaste 3 åren. 72% av dessa är uppförda och ägs av utländska riskkapitalbolag från i huvudsak Tyskland och Schweiz.

I somras fick vi som bor i området runt Skottfjället ett brev från företaget Arise AB med information om att de vill bygga en vindkraftspark på skottfjället med 220 m höga vindkraftsverk. Skottfjället är en platå på mellan 120 och 150 möh och ligger centralt i fjordlandskapet. Fjället utgör ena dalsidan av Bärfendal där Bohusläns Klätterklubb har sin klubbstuga och camping. Färlevfjorden är Gullmarns innersta del och möter skottfjällets södra sida. Åbyfjorden som sömlöst går över i bärfendalen möter Skottfjällets västra sida.

Bottnadalen som går från Skottfjällets nordvästra sida ansluter mot Bottnafjorden. De 220 m höga VKV kommer att nå höjder uppemot 370 möh och blir synligt inom en radie på ca 70 km (om sikten är fri och luften tillräckligt klar). Istället för att vara en barriär mot industrilandskapet i nordöst så blir det den i särklass mest dominerande vindparken i hela Bohuslän. Vilket gör detta till Sveriges troligtvis mest kontroversiella vindparksanskökan.

Riksintresset ”obruten kust” där det ordagrant står att inga vindkraftsverk ska få lov att byggas sträcker sig en bra bit upp på Skottfjället. I tillägg till detta riksintresse skyddas områdena som ligger i direkt anslutning till Skottfjället av ytterligare 10 riksintressen. 8 av dessa anger Landskapsbild, stillhet och tystnad, orörd natur och unika växter och djur som huvudkriterier eller stödkriterier för dessa riksintressen. Klättring har även letat sig in i några av dem:) Mycket av detta skulle helt förstöras om Arise AB får igenom sin ansökan.

Jag har läst tusentals sidor med rapporter från vindkraftslobbyn. Denna lobbygrupp menar att VKV inte stör de närboende, att naturvärden inte devalveras av VKV, att VKV till och med kan vara positivt för turism. Dessa rapporter genomsyras tyvärr mest av tyckande och väldigt lite av oberoende evidensbaserad forskning. I den grad det finns evidensbaserad forskning är den ofta lyft ur sitt sammanhang för att placeras i ett sammanhang som ligger i linje med lobbyisternas egna intressen. Rapporterna och artiklarna är fyllda med referenser till andra artiklar som följer samma mönster. Men inte ens de mest hårdnackade vindkraftsförespråkarna vill bygga sönder skyddad natur. Den åsikten går som en röd tråd igenom alla rapporter. I det avseende verkar vindkraftslobbyn ha nått konsensus. Tyvärr har det byggts en del parker i riksintresset ”Orörd kust” tidigare trots att det är reglerat i miljöbalken att VKV inte får byggas där. Varför godkänner då länsstyrelsen i Västra Götaland alla dessa vindparker? Jag har tyvärr inget bra svar på den frågan. Det kan vara okunskap, lättja, vänskapskorruption, påtryckningar från branschen, påverkan från intresseorganisationen Power Väst som verkar har stort inflytande på Länsstyrelsen. Antagligen något av allt i varierande grad.

Ett intressant fenomen som jag har sett kan vara en bidragande faktor. När ett kraftbolag ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen finns det en del förundersökningar som måste göras. Nästan alla förundersökningsrapporter som jag har läst är starkt vinklade till kraftbolagens fördel. För att får reda på anledningen till detta beslöt jag mej för att intervjua någon som har jobbat som konsulter åt vindbranschen. Hen bekräftade mina misstankar. För att få återkommande uppdrag åt vindbolagen måste man vinkla rapporterna till deras fördel. Detta är mer eller mindre en oskriven lag ibland konsultbolagen.

Varför ska vi tycka till om detta?

Om ingen säger något finns det en överhängande riska att Arise AB får tillstånd att bygga parken. Det ligger ett gammalt tillstånd med 13 st 150 m höga VKV i samma område från 2012. De flesta av oss som bor i området blev aldrig informerade om den ansökan och hade inte möjlighet att överklaga beslutet. På grund av tursamma omständigheter byggdes aldrig den parken. Om Länsstyrelsen kan godkänna en vindpark i ett område som är skyddat av 3 och 4 kap i miljöbalken och där det uttryckligen står att det inte får byggas VKV i närheten av riksintresse ”Obruten Kust” så kan de göra det igen, nu med mycket högre VKV.

Vad kan man göra för att påverka?

För att motivera Länsstyrelsen att göra sitt jobb är det viktigt att berörda grupper reagerar. Vi är en grupp klättrare i Bärfendal som har startat föreningen Bärfendals vänner. Förenings syfte är att verka för att skydda natur och främja kultur i området. På förenings hemsida finns det möjlighet att skriva upp sig på ett upprop mot vindparken på skottfjället.

Klippor som ligger i direkt anslutning till eller i dalgångarna runt skottfjället:

  • Buråsen
  • Buråsens Ravin
  • Puttarna
  • Tyberget
  • Älberget
  • Höjden
  • Fossen
  • Enerbacken
  • Änghagen
  • Välseröd
  • Bärfendalsporten
  • Strandängen
  • Björkberget
  • Furuberget
  • Vetterkullen
  • Hallinden
  • Hallindens Klack
  • Svartevatnet
  • Höga slott
  • Tosteröds vatten

Bärfendals Vänner

Bärfendal
455 98 DINGLE


kontakt@barfendalsvanner.se