Vindkraft på Skottfjället

Det finns bara ett sammanhängande fjordlandskap i Sverige. Många menar att detta är bland de vackraste platserna i välden. Detta vilda och spektakulära landskap har varit bebott i 9000 år. Trots det ger stora delar av fjordlandskapet fortfarande en känsla av att vara orört och besitter stora kultur- och naturvärden. Möjligheter för friluftsliv är stor med en variation som är svår att hitta någon annanstans i Sverige med allt ifrån klättring, havskajak och dykning till vandring fiske och svamp- ock bärplockning. Bygger vi sönder det är har vi förlorat en på många sett unik plats i Sverige. Det blir en stor förlust för oss här och nu och för framtida generationer. 

Vill ni vara med och påverka? Skriv under protestlistan här

Bärfendalen ligger i hjärtat av Sveriges enda sammanhängande fjordlandskap som sträcker sig från Gullmarn till Bottnafjorden. Längs Bärfendalens östra sida höjer sig en platå som är upp emot 155 meter över havet. Denna platå heter Skottfjället och är en samlingspunkt för alla fjordar och fjorddalar i detta område. fjordarna och fjorddalarna nedan löper ut från Skottfjället:

 

  • Färlevfjorden (innersta delen av Gullmarn)
  • Brofjorden-Brofjorden
  • Bärfendal-Åbyfjorden
  • Bottnadalen-Bottnafjorden

Bilderna i bildserien är från Åbyfjorden, Bärfendal, Färlevfjorden, Bottanfjorden och Tosteröds vatten.

1/5

Företaget Arise ansöker just nu om tillstånd att få bygga 8-9 st 220 meter höga vindkraft verk på skottfjället. De verk som hamnar högst kommer att stå 140 meter över havet. Det blir en totalhöjd på 360 meter över havet. Om det inte finns några hinder i vägen och luften är klar så kommer dessa verken kunna synas på drygt 7 mils avstånd under dagtid. På natten kommer verkan ge ifrån sig hinderljus i form av vita blixtar. Dessa kommer bli synliga på upp till 6,5 mils avstånd. De fjorddalar och fjordar som löper ut från skottfjället är raka, långa och ligger vid havsnivå. Denna topografi gör att vindparken kommer bli ett dominerande inslag i stora delar av fjordlandskapet. Vindparken kommer vara tydligt synlig hela vägen till Bohusmalmön som ligger vid inloppet till Åbyfjorden. Åbyfjorden som idag är den minst exploaterad fjorden i området och den vackraste och mest spektakulära fjorden i Sverige kommer bli mest påverkad. Bilden nedan är ett fotomontage från Röd i Sotenäs som ligger vid Åbyfjorden.

Här ser vi vindparken på ca 7-10 km avstånd. Per Pixel har gjort fotomontaget. Arise har inte tagit med påverkan på Åbyfjorden i sin konsekvensanalys.

Fjordlandskapet med sina kala karga toppar är fjäll-likt i sin karaktär. Detta förstärker känslan av att komma upp på en topp när man bestiger ett berg i detta området då man oftast får njuta av en 360 graders vy från toppen. Vindparken på skottfjället kommer bli synlig från samtliga toppar i området. Fjordlandskapet får upp emot 3 miljoner besökare varje år enligt Västsvenska turistrådet. 40% av dessa uppger att vandring är den mest uppskattade aktiviteten. Det betyder att friluftslivet för potentiellt 1,2 miljoner personer årligen kan bli påverkat av Arise planerade vindpark.

Bilden nedan är fotomontage från Bottnaberget som Per Pixel har gjort. Enligt Arise är verken inte synliga från denna platsen.

Kulturlandskapet i området kommer bli starkt påverkat. Bärfendalen är utpekat som riksintresse för kulturvård enligt 6 kap 3§(LST). Där står det

Motivering: Dalgångsbygd; en mycket smal uppodlad fjorddal med bebyggelse placerad mellan berg och odlingsmark, där fornlämningar från olika tidsperioder och en av Bohusläns äldsta kyrkor tyder på att området utnyttjats under mycket lång tid. (Fornlämningsmiljö, Kyrkomiljö). Uttryck för riksintresset:
Landskapsbilden, bebyggelsens läge och utformning, Bärfendals kyrka ursprungligen från 1100- talet (klocktorn 1868), fornlämningar från olika tidsperioder bl a ett järnåldersgravfält strax söder om kyrkan.

Bilden nedan är av Bärfendal Kyrka med Bärfendalen i bakgrunden

I vindbruksplanen som är framtagen för Munkedal står det om Skottfjället att ”området kan tåla några verk men de bör placeras en bit in på berget så att de inte dominerar omgivande dalgångar”.  När detta skrevs så var vindkraftverken som byggdes i Sverige 80 meter höga. Det finns inte någonstans på Skottfjället där man kan placera ett 220 meter högt verk utan att det får en dominerande påverkan på omgivande dalgångar. Än mindre 8-9 stycken. I det förslag på placeringar som Arise anger i samrådet står det närmast vindkraftsverket 500 från Bärfendalen. Under rubriken Riksintressen i vindbrudsplanen står det att ” Områden av riksintresse för naturvård ska enligt miljöbalken (MB 3 Kap 6§) Skyddas mot åtgärder som påtaglig kan skada natur – och kulturmiljön. Dessa områden är Bottnafjorden-Bottandalen-Tosteröds vatten, Åbyfjorden-Bärfendal, Gullmarsfjorden”. I Munkedals egen vindbruksplan har man skrivit in att man vill värna om fjordlandskapet. Ändå väljer kommunpolitikerna att godkänna vindparken på skottfjället!

Bilden nedan är tagen från Nordens Ark. De blev inte kontaktade av Arise i samband med samrådet.

Vill ni vara med och påverka? Skriv under protestlistan här

Bärfendals Vänner

Bärfendal
455 98 DINGLE


kontakt@barfendalsvanner.se